Synergrid testen

Onze roosters beschikken over de nodige attesten om te installeren bij elektrische installaties.

Synergrid, de koepel van elektriciteits- en gasbeheerders heeft een homologatieprocedure opgesteld waarin beschreven staat aan welke normen de materialen die worden gebruikt in hoogspanningscabines moeten voldoen en over welke attesten ze moeten beschikken. 

IP-codering: beschermingsgraad tegen indringing vreemde voorwerpen en water

De IP-codering (International Protection Rating) is internationaal genormaliseerd in de norm IEC 60529. De IP-aanduiding heeft twee cijfers, het eerste geeft de beschermingsgraad tegen aanraken en indringen van voorwerpen, het tweede de beschermingsgraad tegen vocht.


Synergrid vereist dat de behuizing van een elektrische installaties moet volkomen droog en waterdicht zijn, ook op lange termijn. De minimale beschermingsgraad van de behuizing moet minimaal IP23D.


We hebben onze roosters laten testen door het gehomologeerde labo Blue Guide EMC Lab, waarbij de enkelzijdige C33 lamel de klasse IP33D behaald en de dubbelzijdige lamel V25 en V33 de hogere klasse IP44D.

  • IP2x : middelgrote voorwerpen. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 12,5mm.
     
  • IP3x: kleine voorwerpen. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 2,5mm.

  • IP4X: spitse voorwerpen. Beschermd tegen indringen van vaste voorwerpen groter dan 1mm.

  • IP-X3 spatdicht, geen schade indien besproeid (10l/min) onder hoek -60° tot 60°.

  • IP-x4 plensdicht, geen schade indien besproeid (10l/min) onder eender welke hoek.

IK-codering: slagvastheid, bescherming tegen mechanische belasting

Synergrid vereist dat alle armaturen van de hoogspanningscabine bescherming kunnen bieden tegen externe mechanische inslagen met een energie van 20J overeenkomend met een beschermingsgraad IK10 in overeenkomst met NBN EN 62262.


De lamellen 25V, 33C en 33V zijn eveneens getest door het gehomologeerde labo Blue Guide EMC lab en voldoen aan de vereiste IK10 beschermingsgraad.

Luchttoevoer Ce (entry) en luchtafvoer Cd (distract) coëfficiënt

Voor het berekenen van de effectieve lucht toe- en afvoer volstaat niet om de theoretische luchtdoorlatendheid van een rooster te bepalen op basis van de minimale opening tussen de lamellen maar dient men te rekenen met het waargenomen werkelijke drukverlies bij een testopstelling opgemeten door een erkend labo.


De lamel 25V, 33C en 33V zijn getest in het internationaal erkende Britse BSRIA labo en hebben onderstaande Ce en Cd coëfficiënten:

Share by: